Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Rodzaj potrawy: przepis bezglutenowy

Czas przygotowania: 90 minut + czas marynowania

Ilość porcji: 2-3

Składniki:

250-300 g piersi kurczaka

3/4 szklanki majonezu

3/4 szklanki jogurtu naturalnego

3-4 ząbki czosnku

3 różnokolorowe marchewki

2 pietruszki

5 średniej wielkości ziemniaków

2-3 łyżki oleju

sól

Zapiekanka z ziemniakami i kurczakiem – przygotowanie krok po kroku


Marynowanie: Mięso kurczaka kroimy na grubsze paski lub większą kostkę. Przekładamy do miski. Czosnek obieramy, ucieramy z 1 płaską łyżeczką soli i następnie mieszamy z majonezem oraz jogurtem. Marynatą zalewamy pokrojoną pierś z kurczaka, mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc.

Przygotowanie składników


Marchewki, pietruszki oraz ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Marchewki i pietruszkę wkładamy do miski z zamarynowanym mięsem, mieszamy i wykładamy cienką warstwą do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki wkładamy do osobnej miski, skrapiamy olejem i oprószamy solą, na koniec delikatnie mieszamy. Ziemniaki pokrojone układamy na kurczaku. Opcjonalnie wierzch możemy posmarować dodatkowo olejem.

Pieczenie:

Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Zapiekankę pieczemy 45 minut, następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia ziemniaków. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami - uwagi do przygotowania

W naszym wydaniu wykorzystaliśmy kolorowe marchewki, jednak zapiekankę można przygotować ze zwykłych marchewek.

Składniki powinny być rozłożone w miarę cienką warstwą, aby podczas pieczenia zdążyły się dopiec. Jeśli chcemy przygotować większą porcję naszej zapiekanki, warto zamienić naczynie żaroodporne na dużą blaszkę piekarnikową.

Jeśli lubimy, możemy wzbogacić zapiekankę dodatkiem żółtego sera. Wystarczy tuż przed końcem pieczenia posypać plasterki ziemniaków startym żółtym serem.