Gnocchi z kurczakiem


Czas przygotowania: 45 minut + czas marynowania mi─Ösa
Ilo┼Ť─ç porcji: 4-5

Składniki:
500 g mi─Ösa z udek kurczaka
1 op. gotowych gnocchi
2 gar┼Ťci szpinaku baby
250 g mro┼╝onego groszku
1 szklanka bulionu drobiowego
1 szklanka ┼Ťmietany
1 łyżka czosnku granulowanego
2-3 łyżki oleju
s├│l, pieprz

Przygotowanie udek z kurczaka oraz marynowanie


Mi─Öso z udek kurczaka kroimy w kostk─Ö, przek┼éadamy do miski. Dodajemy 1 ┼éy┼╝eczk─Ö soli, ┬Ż ┼éy┼╝eczki mielonego pieprzu oraz czosnek granulowany, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzin─Ö. Na du┼╝ej patelni rozgrzewamy olej, wk┼éadamy zamarynowane mi─Öso i obsma┼╝amy ze wszystkich stron. Zmniejszamy ogie┼ä, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem do mi─Ökko┼Ťci mi─Ösa. W czasie duszenia mi─Ösa podlewamy niewielk─ů ilo┼Ťci─ů wody. Do ┼Ťmietany dodajemy kilka ┼éy┼╝ek gor─ůcego p┼éynu spod duszonego mi─Ösa, mieszamy i ┼Ťmietan─Ö wlewamy na patelni─Ö. Mieszamy, doprawiamy sol─ů oraz pieprzem i wk┼éadamy gnocchi, w razie potrzeby dolewamy niewielk─ů ilo┼Ť─ç wody. Gotujemy na ma┼éym ogniu ok. 7 minut, nast─Öpnie wk┼éadamy szpinak oraz groszek, mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut.

Uwagi do przygotowania:
Gotowe gnocchi mo┼╝emy kupi─ç praktycznie w ka┼╝dym sklepie. W naszym przepisie wykorzystali┼Ťmy tradycyjne, ale zach─Öcamy do wypr├│bowania innych, na przyk┼éad smakowych lub takich nadziewanych.

Przeczytaj r├│wnie┼╝: