Kaczka – smakowa rewolucja w Twojej kuchni

Spis treści

Kaczka ekologiczna z powrotem zawojowała polskie (i nie tylko) stoły. Znana już w średniowieczu ostatnio przeżywa swój renesans. Nic dziwnego, bo kaczka to najszlachetniejsze mięso drobiowe. Niepowtarzalny smak i delikatność to powody, dla których ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można z niej przygotować aromatyczny rosół, ale najbardziej popularna jest kaczka pieczona (np. z jabłkami) lub upieczona pierś z kaczki.

Mięso z kaczki – kaloryczność i właściwość odżywcze

Delikatne mięso z kaczki ma wspaniałe właściwości odżywcze. Jest bogatym źródłem wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek mięśniowych. Kacze mięso zawiera też znaczną ilość żelaza, a jego regularne spożywanie zapobiega anemii.

Spożycie mięsa kaczego dostarczy nam również witamin tj. B12, B6, niacyna (B3), tiamina (B1) i kwas pantotenowy (B5). Witaminy te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wspierają metabolizm energetyczny.

Mięso kaczki zawiera pewne ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu oraz wiele różnych minerałów. Są to np. fosfor, potas, magnez, cynk i miedź, które są niezbędne dla zdrowych kości, mięśni i układu odpornościowego.

Zaleca się włączenie mięsa kaczki do diety, ponieważ ma ono zazwyczaj niższą zawartość tłuszczu niż np. mięso czerwone. Jest to korzystne dla osób dbających o dietę niskotłuszczową.

Ekologiczny drób w Naszym Rodzinnym Gospodarstwie

W naszym ekologicznym gospodarstwie stawiamy na chów ptactwa blisko natury. Wszystkie nasze zwierzęta mają zapewnione odpowiednie warunki bytowania i specjalny plan odżywiania paszami bez dodatku antybiotyków, czy hormonów.

Nasze kaczki żyją na wolnym wybiegu, dzięki czemu mogą swobodnie biegać, polować i rozprostowywać skrzydła. Na wybiegu polują na dżdżownice i inne robaki, wzbogacając w ten sposób swoją dietę o naturalne źródło białko.

Hodowla kaczek odbywa się w naszym ekologicznym gospodarstwie w Mikoszowie. Obecnie możesz zamówić mięso kacze BIO w następujących terminach: 7-9 maja 14-16 maja, 21-23 maja, 11-13 czerwca, 30-31 lipca+1 sierpnia, 13-15 sierpnia. Zapraszamy!

Przeczytaj również: