Spis treści
Perliczka to jeden z najstarszych gatunków udomowionych przez człowieka. Jej soczyste mięso było cenione już dwa tysiące lat temu ze względu na specyficzny smak z nutą dziczyzny. W polskich domach uważana była za rarytas, a przepisy z perliczką możemy znaleźć w najstarszych książkach kucharskich. Jest bardzo popularna również we Francji, czy Włoszech.
Dlaczego warto jeść mięso perliczki?
Mięso perliczki jest smaczne, wykwintne i soczyste. Mogą je spożywać również osoby, które są na diecie lub mają problemy z układem krążenia, czy cukrzycą. Wynika to z tego, że perliczka zawiera niewielkie ilości tłuszczu (nawet dwa razy mniej, niż popularny kurczak). Dla przykładu zawartość tłuszczu w piersi perliczki to tylko 1%,a w udku 3%. Delikatne mięso perliczki ma niewiele kalorii – w 100 gramach produktu jest tylko 160 kcal.
Oprócz białka, w mięsie perliczki znajdziemy cenne mikroelementy, tj. fosfor, żelazo i magnez, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki nim możemy poprawić stan swoich kości, zębów i zadbać o układ nerwowy i dobre samopoczucie. Jest też cennym źródłem witamin z grupy B, które mają pozytywny wpływ na przemianę materii, produkcję energii i wzrok.
Perliczka z naszego EKO Gospodarstwa
Nasze ekologiczne gospodarstwo w Nowolesiu to ponad 42 ha zielonych pastwisk, na których hodujemy i dbamy o nasz drób. Perliczki karmimy tylko naturalną paszą bez antybiotyków i szkodliwych dodatków. Mogą swobodnie biegać po rozległym terenie i polować na robaki, wzbogacając swoją dietę. W ciągu dnia mają dostęp do słońca i świeżego powietrza, a w nocy smacznie śpią. Perliczki rosną i rozwijają się zgodnie ze swoim biologicznym rytmem.
Naturalny chów wymaga dużego nakładu pracy i pełnego zaangażowania. Na czele gospodarstwa stoi Tomek, który razem ze swoją rodziną i pracownikami dba o dobrostan ptactwa i dostarczanie zdrowego mięsa na Wasze stoły.
Perliczka cena i zamówienie
Cenę i harmonogram dostaw znajdziesz na naszej stronie internetowej.