Galaretka z kurczaka pastwiskowego

galaretka z kurczaka

Witajcie w magicznym świecie kulinarnych przygód, gdzie dzisiaj przeniesiemy się w tajemnicze zakamarki kuchni, by odkryć sekrety przygotowywania wyjątkowej galaretki z kurczaka pastwiskowego. Krok po kroku opowiemy o procesie, który wiedzie od aromatycznego rosołku aż po chłodzenie w lodówce, tworząc prawdziwe arcydzieło kulinarnego majsterkowania.

Galaretka z kurczaka pastwiskowego. Krok po kroku

Rosół zagotowujemy, zestawiamy z palnika, dodajemy żelatynę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, studzimy.
Mięso dzielimy na małe kawałki, marchewkę kroimy w plasterki lub większe słupki. Groszek odsączamy na sitku, a jajka kroimy w plasterki. W kokilkach lub miseczkach rozkładamy mięso, marchewkę, groszek oraz jajka. Wlewamy rosół, odstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia galaretki.

galaretka z kurczaka jak serwować

Galaretka kurczaka – jak serwować

Galaretka z naszego kurczaka to świetna propozycja na lekką i zdrową przystawkę. Możemy ją podać na imprezę, spotkanie rodzinne, ale też na rodzinną kolację. Jeśli będziemy mieć problem z wyjęciem galaretki z foremki, wystarczy ją wcześniej wstawić na chwilę do ciepłej wody.
Gotową galaretkę dekorujemy gałązkami natki pietruszki i podajemy z dobrym pieczywem oraz lekko kwaśnymi dodatkami. Świetnie się sprawdzi tutaj musztarda, ćwikła, ocet lub sok z cytryny.