Kotlety siekane z kurczaka z warzywami

kotlety z kurczka z warzywami
Spis treści

Kotlety w każdej postaci to jedne z najbardziej ulubionych propozycji obiadowych, więc z radością przedstawiamy ten prosty przepis na niezwykle smaczne kotlety. Są pełne warzyw, a dodatek tartego żółtego sera dodaje im niezwykłego charakteru, a najważniejsze jest to, że kotlety siekane smakują na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni, jak i na zimno, jako przekąska.

Czas przygotowania: 45 minut + czas rozmrażania

Ilość porcji: 2-3

Składniki:

250-300 g piersi z kurczaka

300-400 g mrożonej włoszczyzny

2 jajka

ok. 50 g tartego sera żółtego lub tartego sera mozzarella

2 czubate łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

olej do smażenia

Przepis na kotlety siekane z kurczaka

Przygotowanie:

Ważnym składnikiem kotletów siekanych jest mrożona włoszczyzna, którą należy wcześniej rozmrozić. Włoszczyznę przekładamy na sitko i odstawiamy do rozmrożenia, lekko odciskamy nadmiar wody. Aby czas rozmrażania przyspieszyć, można wykorzystać kuchenkę mikrofalową.

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pierś z kurczaka siekamy lub kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski i dokładamy włoszczyznę. Dodajemy tarty ser, jajka, mąkę, sól oraz pieprz, mieszamy.

 

Smażenie:

Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy 2 łyżki masy i formujemy łyżką kotleciki. Ważne aby nie były zbyt grube, aby mięso zdążyło się usmażyć. Smażymy z obu stron na złoty kolor, delikatnie obracamy najlepiej za pomocą łyżki i widelca. Po zdjęciu z patelni, usmażone kotlety siekane przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

smażenie kotletów z kurczaka
podanie kotletów z kurczaka

Kotlety z kurczaka nie tylko na obiad – pomysł na przekąskę

Wykorzystując ten przepis na kotlety z kurczaka w podobny sposób możemy przygotować kotlety z indyka, wystarczy zastąpić pierś z kurczaka filetem z indyka.

Propozycja podania:

Tak przygotowane kotlety z kurczaka możemy podać jako tradycyjne danie obiadowe. Świetnie będą smakować z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, frytkami, kaszą lub ryżem oraz ulubionymi surówkami. Takie kotleciki z kurczaka możemy wraz ze świeżymi warzywami zawinąć w placek tortilli i zrobić z nich wrapy.

Kotlety możemy zaserwować jako przekąskę. W tym przypadku polecamy podać je z sosem czosnkowym lub tatarskim. Kotlety rewelacyjne sprawdzą się też w lunchboxie do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

Przeczytaj również: