Kotlety w każdej postaci to jedne z najbardziej ulubionych propozycji obiadowych, więc z radością przedstawiamy ten prosty przepis na niezwykle smaczne kotlety. Są pełne warzyw, a dodatek tartego żółtego sera dodaje im niezwykłego charakteru, a najważniejsze jest to, że kotlety siekane smakują na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni, jak i na zimno, jako przekąska.
Czas przygotowania: 45 minut + czas rozmrażania
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
250-300 g piersi z kurczaka
300-400 g mrożonej włoszczyzny
2 jajka
ok. 50 g tartego sera żółtego lub tartego sera mozzarella
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
Przepis na kotlety siekane z kurczaka
Przygotowanie:
Ważnym składnikiem kotletów siekanych jest mrożona włoszczyzna, którą należy wcześniej rozmrozić. Włoszczyznę przekładamy na sitko i odstawiamy do rozmrożenia, lekko odciskamy nadmiar wody. Aby czas rozmrażania przyspieszyć, można wykorzystać kuchenkę mikrofalową.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pierś z kurczaka siekamy lub kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski i dokładamy włoszczyznę. Dodajemy tarty ser, jajka, mąkę, sól oraz pieprz, mieszamy.
Smażenie:
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy 2 łyżki masy i formujemy łyżką kotleciki. Ważne aby nie były zbyt grube, aby mięso zdążyło się usmażyć. Smażymy z obu stron na złoty kolor, delikatnie obracamy najlepiej za pomocą łyżki i widelca. Po zdjęciu z patelni, usmażone kotlety siekane przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety z kurczaka nie tylko na obiad – pomysł na przekąskę
Wykorzystując ten przepis na kotlety z kurczaka w podobny sposób możemy przygotować kotlety z indyka, wystarczy zastąpić pierś z kurczaka filetem z indyka.
Propozycja podania:
Tak przygotowane kotlety z kurczaka możemy podać jako tradycyjne danie obiadowe. Świetnie będą smakować z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, frytkami, kaszą lub ryżem oraz ulubionymi surówkami. Takie kotleciki z kurczaka możemy wraz ze świeżymi warzywami zawinąć w placek tortilli i zrobić z nich wrapy.
Kotlety możemy zaserwować jako przekąskę. W tym przypadku polecamy podać je z sosem czosnkowym lub tatarskim. Kotlety rewelacyjne sprawdzą się też w lunchboxie do pracy, szkoły czy na wycieczkę.