Kurczak w sosie porowo-śmietanowym

kurczak w sosie porowo śmietanowym (1)

Witaj w kulinarnym świecie smaków! Dziś proponujemy wyjątkową potrawę – Kurczaka w sosie porowo-śmietanowym.

To prosty i niedrogi przepis na filet z kurczaka, który koniecznie musicie zobaczyć i sprawdzić w swojej kuchni. To danie nie tylko rozpieszcza podniebienie swoją wyjątkową kompozycją smaków, ale także jest idealne dla osób dbających o zdrową dietę, ponieważ jest bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.

Rodzaj potrawy: przepis bezglutenowy, niski IG

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 2-3

 

Składniki:

300-400 g piersi kurczaka

2 duże pory

1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 1-2 ząbki świeżego

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

300-400 ml słodkiej śmietany 18%

sól, świeżo zmielony pieprz (jedyne przyprawy jakie Ci są potrzebne)

 

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-porowym. Krok po kroku

Przygotowanie:

Soczyste piersi kurczaka należy pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej nie za drobną kostkę – ok. 1,5-2 cm. Jeśli korzystamy z czosnku świeżego, musimy go posiekać lub przecisnąć przez praskę. Do miski lub dużego talerza wlewamy olej, dodajemy czosnek oraz łyżeczkę soli, całość mieszamy, następnie wkładamy pokrojoną pierś z kurczaka. Mieszamy i odstawiamy na minimum 15-20 minut do zamarynowania (mięso możemy zamarynować dzień wcześniej). Odkrawamy zieloną część pora (możemy ją wykorzystać do ugotowania bulionu), a białą część kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej w cienkie półtalarki.

Smażenie

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojone wcześniej i zamarynowane mięso kurczaka i obsmażamy je ze wszystkich stron. Kurczaka zdejmujemy z patelni za pomocą łyżki durszlakowej, przekładamy do miski, a na patelnię dodajemy masło. Wkładamy pokrojony por, oprószamy solą i blanszujemy kilka minut, aż por się zeszkli (uważamy aby por się nie przypalił, bo będzie gorzki). Następnie dodajemy słodką śmietankę 18% i gotujemy (bez przykrycia) na małym ogniu ok. 5 minut. Podczas gotowania co jakiś czas mieszamy. Dokładamy kurczaka, całość mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu aby zagotować sos. W tym momencie mięciutkie i soczyste piersi z kurczaka w sosie, warto posmakować, a następnie doprawić solą oraz pieprzem (wedle uznania), gotujemy kolejne 5 minut, do miękkości mięsa.

kurczak w sosie porowo śmietanowym (1)

Kurczak w sosie – propozycja podania

Kurczaka w kremowym  sosie porowo-śmietanowym możemy urozmaicać i podać go z ryżem, kopytkami, dowolną kaszą, makaronem bądź ziemniakami oraz ulubioną surówką. Bez wątpienia to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny, który sprawdzi się jako pyszne danie. Więc jeśli szukasz prostego przepisu na obiad z piersią z kurczaka w roli głównej świetnie, to polecamy nasze danie, bo jesteśmy pewni, że jego smak będzie rozpływać się w ustach.

 

I oczywiście naszego kurczaka w roli głównej.

Marynaty do kurczaka na grilla
Marynata to klucz do soczystego, aromatycznego kurczaka na grilla. Dobrze dobrana marynata wzbogaci smak mięsa, ale także sprawi,
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Rodzaj potrawy: przepis bezglutenowy Czas przygotowania: 90 minut + czas marynowania Ilość porcji: 2-3 Składniki: 250-300 g piersi
Gnocchi z kurczakiem
Czas przygotowania: 45 minut + czas marynowania mięsaIlość porcji: 4-5 Składniki:500 g mięsa z udek kurczaka1 op. gotowych
Kaczka – smakowa rewolucja w Twojej kuchni
Spis treści Kaczka ekologiczna z powrotem zawojowała polskie (i nie tylko) stoły. Znana już w średniowieczu ostatnio przeżywa
Perliczka – zdrowy luksus na Twoim talerzu
Spis treści Perliczka to jeden z najstarszych gatunków udomowionych przez człowieka. Jej soczyste mięso było cenione już dwa
kotlety z kurczka z warzywami
Kotlety siekane z kurczaka z warzywami
Kotlety w każdej postaci to jedne z najbardziej ulubionych propozycji obiadowych, więc z radością przedstawiamy ten prosty przepis