Obserwujemy coraz większe zainteresowanie zdrową żywnością, a temat jakości mięsa jest wciąż na topie. W sklepach ekologicznych rośnie zapotrzebowanie na polski drób cenny w wartości odżywcze.
To właśnie od tego, co jemy, zależy nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Dlatego postawiliśmy na naturalną hodowlę kurczaków, a naszą misją jest dostarczanie mięsa ekologicznego najwyższej jakości.
Wyobraź sobie piękne, rozległe i zielone pastwisko otoczone zewsząd lasami. Brzmi cudownie, prawda? To właśnie w takich warunkach żyją nasze ekologiczne kurczaki. Ich domem jest 42 hektarowe pastwisko i wygodne dla kurcząt mobilne kurniki. Codziennie przesuwamy je na łące na świeżą trawą, żeby mogły ją skubać, łapać robaki i beztrosko grzebać w ziemi. Nasze eko kurczaki mają dostęp do słońca i cienia, a w nocy zapewniamy im długi odpoczynek, który jest zgodny z ich trybem życia i zegarem biologicznym.
Jak hoduje się ekologiczny drób? Odpowiedź jest prosta – tylko zgodnie z naturą i we właściwy sposób. Mięso z ekologicznej hodowli drobiu jest dużo smaczniejsze i zdrowsze niż mięso z hodowli przemysłowych.
Kurczak ekologiczny bez antybiotyków
Jak jest karmiony nasz kurczak ekologiczny? Zdajemy sobie sprawę z tego, że właściwe odżywianie wpływa na uzyskanie zdrowego i silnego stada. Dzięki temu możemy pozyskać wyjątkowej jakości mięso. Specjalnie na potrzeby naszej hodowli przygotowaliśmy indywidualny plan żywieniowy, który jest wdrażany już od pierwszego dnia życia naszych kurczaków.
Sami przygotowujemy paszę
Zboża potrzebne do przygotowania mieszanki są ekologiczne, nie zawierają GMO i żadnej szkodliwej chemii. Pasza jest też wolna od antybiotyków i hormonów. W jej skład wchodzi pszenica, jęczmień, kukurydza, kreda pastewna i mieszanki ziołowe, które są podawane w formie kruszonki. Oprócz tego nasze eko kurczaki w trakcie wędrówek po zielonym pastwisku polują na dżdżownice i inne robaki, które są bogate w pełnowartościowe białko.
Dbamy również o to, żeby nasz ekologiczny bio kurczak był odporny na choroby. W tym celu nasze stadko otrzymuje co 3 dni świeży, polski czosnek od lokalnego zaprzyjaźnionego rolnika.
Dlatego mięso ekologicznego kurczaka jest zdrowe, smaczne i aromatyczne. Przyrządzisz z niego wspaniały rosół lub inne danie. Inspiracje znajdziesz na naszym blogu z przepisami kulinarnymi: blog.
Kurczak ekologiczny gdzie kupić?
Wybór kurczaka z ekologicznej hodowli drobiu to świetny pomysł. Dzięki temu otrzymujesz świeże mięso najwyższej jakości.
Jak kupić kurczaka od nas?
Na początku wyjaśnimy bardzo ważną kwestię. Dostawa świeżego drobiu odbywa się od początku lipca do końca września na terenie całej Polski. Zdecydowaliśmy się na sezonowość, ponieważ:
- W sezonie ptaki mają dostęp do lepszej jakości pożywienia, świeżej trawy i ziół oraz do naturalnego światła i świeżego powietrza. Kurczaki są w ciągłym ruchu, co wpływa na wyższą jakość mięsa.
- Zależy nam również na glebie, która latem chłonie składniki odżywcze pochodzące z nawozu naszych ptaków.
- Poza sezonem ptaki muszą przebywać w zamknięciu, co wiąże się z dużymi kosztami emocjonalnymi.
- Kurczaki są mniej szczęśliwe i bardziej zestresowane, a badania dowodzą, że stres wpływa negatywnie na jakość mięsa.
- Koszt wyhodowania kurczaka w sezonie wiosenno-letnim jest znacznie niższy niż poza sezonem.
- Hodowla w zamkniętych pomieszczeniach związana jest z większą śmiertelnością, i koniecznością leczenia ptaków.
Kurczaka można zamówić na naszej stronie internetowej po dokonaniu przedpłaty. Dlaczego przedpłata jest ważna?
W trakcie składania zamówienia Twój kurczak jeszcze beztrosko biega po pastwisku. Po dokonaniu zamówienie trafia do naszej ubojni, a już na następny dzień przesyłka powinna trafić do Ciebie. Świeży drób ekologiczny jest przewożony w specjalnych warunkach chłodniczych z zachowaiem ciągu chłodniczego.
W taki sam sposób odchowujemy inne nasze ptaki – gęsi, kaczki i perliczki, których harmonogram wysyłek prezentujemy poniżej:
Zapraszamy CIę również do obejrzenia filmu o naszym kurczaku pastwiskowym zrealizowanym przez twórcę kanału Policzona Szama: