Hodowla kurczaka z wolnego wybiegu

Czym kierować się przy wyborze kurczaka? Przede wszystkim sprawdź, czy producent stosuje chów wybiegowy. Dlaczego jest to ważne?
Chów z wolnego wybiegu gwarantuje dużą dostępność zielonek, słońca oraz świeżego powietrza – a to przekłada się na wysoką jakość mięsa. Dlatego, jeśli chcesz kupić zdrowe mięso, to sprawdź, w jakich warunkach kurczak jest hodowany.
Oferujemy kurczaki ekologiczne i postawiliśmy na chów w mobilnych kurnikach własnego pomysłu, na certyfikowanych łąkach w woj.dolnośląskim. Jednak, co oznacza taki system chowu? Jakie są jego zalety?

Wolny wybieg – hodowla na pastwiskach

 

Naturalna hodowla kurczaków bez antybiotyków to zdrowy produkt, który możesz bez obaw położyć na swoim stole. Mięso ekologiczne ma również wyjątkowe walory smakowe i wspaniały aromat.
Nasze kurczaki z wolnego wybiegu żyją na zielonym pastwisku o powierzchni 42 ha. Umieszczane są w mobilnych kurnikach, które są zaopatrzone w wodę i zdrową, specjalnie przygotowaną przez nas paszę, której skład nie jest przypadkowy. Kurniki są codziennie przesuwane po to, żeby ptaki miały dostęp do świeżej trawy i mogły łapać robaki. Kurczaki mają dzięki temu dostęp do słońca, cienia i świeżego, czystego powietrza oraz codziennie skubią świeżą trawę. Dzięki temu systemowi nie mają również kontaktu z odchodami, które pozostawiły dnia poprzedniego. A to bezpośrednio przekłada się na ich zdrowotność.

Dobrostan zwierząt – jak o niego dbamy?

 

Dobrostan naszych kurczaków ma dla nas bardzo duże znaczenie. Dbamy o to, żeby ptaki były szczęśliwe i żyły zgodnie z ich trybem życia. W odchowalniach nie stosujemy żadnych trybów świetlnych aby dłużej spożywały pokarm i szybciej przybierały na masie. Żyją w naturalnym rytmie dobowym – światło pojawia się o poranku, gdy wstaje dzień i gaśnie gdy słońce zachodzi. Od 3 tygodnia życia przenosimy je z odchowalni na pastwiska. Od tego momentu całą dobę przebywają na pastwisku. Nasze kurczaki żyją w zdrowiu 12 tygodni, czyli dwa razy dłużej niż te z hodowli przemysłowej.
Dużą wagę przykładamy do karmienia kurcząt. Dzięki temu możemy zaoferować drób najwyższej jakości. Jest nim kurczak bez hormonów, antybiotyków, kokcydiostatyków i innej niepotrzebnej chemii. Nasze kurczaki jedzą specjalnie przygotowaną przez nas karmę, która jest starannie dobraną mieszanką zbóż ekologicznych oraz ziół. Do karmy dodajemy co kilka dni polski czosnek od lokalnego rolnika, który jest naturalnym antybiotykiem i chroni ptaki przed chorobami.
Ponadto kurczaki jedzą na pastwisku różnego rodzaju robaki, które są zdrowym i bogatym w białko pożywieniem. Wzbogacają swoją dietę, jedząc również trawę, pokrzywy i zioła.
Mięso ekologicznego kurczaka nie ma sobie równych. Jest soczyste, aromatyczne, a przede wszystkim zdrowe i pożywne. Nasz bio kurczak jest doskonały do przygotowania rosołu i innych pysznych dań.

Humanitarne warunki chowu kurczaków

Już od pierwszego dnia troszczymy się o małe pisklęta, które dorastają w bardzo komfortowych warunkach. Po wykluciu przenosimy je do kameralnych odchowalni, w których mają dostęp do światła dziennego i dużą powierzchnię do poruszania się.
Dobrostan naszych ptaków jest dla nas priorytetem. Zapewniamy im karmę najwyższej jakości bez hormonów i antybiotyków, swobodę ruchu, dostęp do naturalnego światła i powietrza. Chronimy je przed niekorzystnymi zjawiskami atmosferycznymi i drapieżnikami.
Mamy również swoją własną ubojnię i nie musimy transportować naszych kurcząt na duże odległości. Proces transportu po uboju jest zredukowany do minimum. Dzięki temu nie odczuwają strachu i dyskomfortu. Dzięki temu nie uaktywnia się hormonu stresu, co wpływa na walory odżywcze i zdrowotne mięsa. Kiedy zamawiasz swojego kurczaka, to biega on jeszcze na pastwisku. Po zakończeniu zbierania zamówień, kurczaki są przenoszone do ubojni w komfortowych warunkach. Każdy kurczak jest traktowany indywidualnie. Pozostałe kurczaki nie widzą uboju, ponieważ mogłoby to wpłynąć na ich stan emocjonalny. Na drugi dzień otrzymasz od nas świeże mięso, które jest przewożone w odpowiednich warunkach.

Chów z wolnego wybiegu – zalety

Nie musimy chyba nikogo przekonywać, że chów wybiegowy ma duży wpływ na jakość produktu. Kurczak ekologiczny bez hormonów i antybiotyków jest zdrowy, ma wartości odżywcze i jest dużo smaczniejszy.

Podsumujmy zalety, jakie ma ekologiczna hodowla kurczaka pastwiskowego:

  • nasze kurczaki żyją bezstresowo w małych stadach,
  • dzięki niewielkiej, rodzinnej hodowli mamy podgląd na każdego kurczaka
    pasą się na zielonych, certyfikowanych łąkach,
  • mogą się poruszać i grzebać w ziemi,korzystać ze słońca i świeżego powietrza
  • jedzą ekogiczne zboża, trawę, czosnek, zioła, robaki, a nawet 7-dniowy jęczmień,
  • rosną wolniej, nawet do 84 dni, a ich mięso jest zdrowe i pożywne.

W ten sam sposób hodujemy inne gatunki ptaków – gęsi, kaczki i perliczki. Chcesz kupić ekologicznego kurczaka? Zapraszamy tutaj.