Skip to content

Tuszka perliczki pastwiskowej

Cena:

195.00

Brak w magazynie

Mięso perlicze wyróżnia się swoją delikatnością i soczystością, oferując smak zbliżony do dziczyzny. Jest również źródłem cennych składników mineralnych, w tym magnezu.

Opis

Harmonogram dostaw – data do wyboru w formularzu zamówienia

Waga minimalna: 3 kg 

W związku z faktem iż w momencie składania zamówienia, zamawiane perliczki biegają jeszcze po pastwisku, nie jest możliwe określenie ich ostatecznej wagi.

Kwota do zapłaty jest formą przedpłaty i wynika z mnożnika 65zł i 3kg i ilości zamówionych perliczek.

O rzeczywistej wadze zamówionych tuszek i wynikającej z tego tytułu dopłaty/nadpłaty poinformujemy Was mailem lub SMSem po przygotowaniu ich do wysyłki.

Uwaga!
Tuszki należy przechowywać w temperaturze 8 stopni Celcjusza

Dodatkowe informacje:

Jeśli lubisz chude mięso, perliczka jest właśnie dla Ciebie. Perliczka  posiada jednocześnie najmniejszą kaloryczność ze wszystkich gatunków drobiu i jednocześnie jedną z najwyższych zawartości białka.

W przeszłości dania z mięsa perliczego były podawane na wytwornych przyjęciach, gdzie cieszyły się ogromnym powodzeniem wśród całej szlachty. W późniejszym czasie perliczka ustąpiła miejsca pospolitemu kurczakowi. Słuch po niej jednak nie zaginął – wciąż uchodzi za szlachetny gatunek drobiu, który dzięki lekkiemu posmakowi dziczyzny zasługuje na miano mięsa wykwintnego. W tradycyjnej kuchni polskiej dania z perlicy zajmują wyjątkowe miejsce. W wielu kręgach uchodzą one za wytworne, a ich obecność podczas uroczystych biesiad niemal zawsze wzbudza zachwyt.

Mięso perliczki charakteryzuje się delikatnością i jest wyjątkowo soczyste, przynosząc smak przypominający dziczyznę. Jest również źródłem cennych składników mineralnych, w tym magnezu, który jest kluczowy dla poprawnego działania mięśni i systemu nerwowego.  Potas w mięsie perliczym wspiera odpowiednie ciśnienie krwi oraz napięcie mięśni, a zawarty fosfor ma znaczenie dla funkcji komórek, produkcji energii, wzrostu kości, mięśni, a także dla układu nerwowego i równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Żelazo, kluczowe w zapobieganiu anemii, zmęczeniu i obniżeniu odporności, znajduje się w mięsie wraz z witaminami B1, B2 i E.

Dla miłośników chudego mięsa perliczka stanowi idealny wybór. Zawiera ona dwa razy mniej tłuszczu niż popularny i ceniony właśnie ze względu na niewielką ilość tego składnika kurczak. Pierś zawiera go jedynie 1,1 proc., natomiast udko – 2,7 proc. Perliczka posiada jednocześnie najmniejszą kaloryczność ze wszystkich gatunków drobiu. Mięso to charakteryzuje się również wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczu, co sprawia, że jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki małej ilości tłuszczu, mięso perlicze jest rekomendowane dla osób zmagających się z nadwagą, cukrzycą, a także dla tych, którzy stosują dietę bogatą w białko albo ubogą w tłuszcz. Kaloryczność mięsa perliczego to jedynie około 160 kcal na 100 g produktu.

Masa netto: produkt wagowy, cena podana za 3kg. Ostateczna cena naliczona będzie zgodnie z rzeczywistą wagą spakowanej porcji.

Producent/Hodowca: Tomasz Majda, Gospodarstwo Rolne Mikoszów

Kraj pochodzenia: Polska, woj. Dolnośląskie

Certyfikaty BIO: PL-EKO-01.616-0014545.2024.001 i PL-EKO-01.616-0013749.2023.001

 

Warunki przechowywania: po otrzymaniu i rozpakowaniu przesyłki przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temp. 2°C – 4°C. Świeże ekologiczne mięso bez konserwantów należy przygotować lub zamrozić w dniu dostawy.

 

Additional information

Waga3 kg
Ponieważ...

Szanujemy ptaki, które oddają życie, abyśmy my mogli się zdrowo
odżywiać. Nie chcemy, żeby żadne życie się zmarnowało. Otrzymując
przedpłatę, jesteśmy pewni, że możemy przygotować na dany
dzień odpowiednią ilość perliczek do wysyłki.