Skip to content

Tuszka gęsi pastwiskowej

Cena:

420.00

39 w magazynie

Mięso naszych gęsi – z racji karmienia ich zielonkami i owsem ma doskonały smak i szczególne właściwości prozdrowotne. Zawiera dużo cynku, dlatego zaleca się je w chorobie Alzheimera, cukrzycy, problemach z pamięcią, chorobach skóry, gruczołu krokowego i impotencji. Wątroba gęsia uważana jest za wybitny przysmak, a nawet lekarstwo, bowiem zawiera wybitnie wysoki poziom witamin B12 i K₂, która według najnowszych badań zapobiega osteoporozie i miażdżycy.

Podana cena 420 zł jest za 6 kg gęsi.

Kwota do zapłaty ( w podsumowaniu koszyka) jest formą przedpłaty i wynika z mnożnika: wagi i ceny za 1kg oraz  ilości zamówionych gęsi. Tuszka może ważyć mniej niż 6 kg (wtedy pojawi się  informacja jaką kwotę zwracamy ) lub ponad 6 kg (wtedy poprosimy o dopłacenie).

Opis

    Harmonogram dostaw (do wyboru przy formularzu zamówienia)

Cena za 1kg: 70 zł

Waga: 6 kg

W związku z faktem iż w momencie składania zamówienia, zamawiane gęsi biegają jeszcze po pastwisku, nie jest możliwe określenie ich ostatecznej wagi.

Kwota do zapłaty ( w podsumowaniu koszyka) jest formą przedpłaty i wynika z mnożnika: wagi i ceny za 1kg oraz  ilości zamówionych gęsi.

Tuszka może ważyć mniej niż 6 kg (wtedy pojawi się  informacja jaką kwotę zwracamy ) lub ponad 6 kg (wtedy poprosimy o dopłacenie) .

O rzeczywistej wadze zamówionych tuszek i wynikającej z tego tytułu dopłaty/nadpłaty poinformujemy Was mailem lub SMSem.

Dodatkowe informacje:

Z tuszki jednej gęsi, można wytopić nawet powyżej 0,5 kg tłuszczu. Jest on biały i nie jełczeje tak szybko jak tłuszcze innych ptaków. Temperatura topnienia jest taka jak masła – wynosi 26-30°C, ale smażyć można na nim wszystko, bowiem pali się dopiero w temp. 200°C. Dawniej służył nie tylko do smażenia, ale zastępował masło, a z racji dużej zawartości cynku i krzemionki był naturalnym środkiem konserwującym – służył do zalewania nim upieczonego mięsa ułożonego w garnku kamiennym. Jego wyjątkowe walory powodowały, że był nie tylko produktem odżywczym i energetycznym ale w medycynie ludowej traktowano go jako naturalny kosmetyk i lekarstwo, Smarowano i leczono nim nie gojące się rany, chorobowo zmienioną skórę, oraz bolące ścięgna i stawy (cynk utwardza kości, ścięgna, zęby, włosy). Smalec gęsi jest wspaniały do wypieku ciast. Nadaje im doskonały smak, trwałość i wilgotność, a to z powodu dużej zawartości cynku i krzemu. Można na nim smażyć wszystkie mięsa. Jego walory smakowe i odżywcze są tak wielkie, że jego dodatek do każdej innej pieczeni, czyni ją niezwykłą.

Masa netto: produkt wagowy, cena podana za 6kg. Ostateczna cena naliczona będzie zgodnie z rzeczywistą wagą spakowanej porcji.

Producent/Hodowca: Tomasz Majda, Gospodarstwo Rolne Mikoszów

Kraj pochodzenia: Polska, woj. Dolnośląskie

Certyfikat BIO: PL-EKO-01.616-0014545.2023.001 i PL-EKO-01.616-0013749.2023.001

Warunki przechowywania: po otrzymaniu i rozpakowaniu przesyłki przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temp. 2°C – 4°C.

Additional information

Waga6 kg
Ponieważ...

Szanujemy ptaki, które oddają życie, abyśmy my mogli się zdrowo
odżywiać. Nie chcemy, żeby żadne życie się zmarnowało. Otrzymując
przedpłatę, jesteśmy pewni, że możemy przygotować na dany
dzień odpowiednią ilość gęsi do wysyłki.