Czas przygotowania: 45 minut + czas marynowania mięsa
Ilość porcji: 4-5
Składniki:
500 g mięsa z udek kurczaka
1 op. gotowych gnocchi
2 garści szpinaku baby
250 g mrożonego groszku
1 szklanka bulionu drobiowego
1 szklanka śmietany
1 łyżka czosnku granulowanego
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie udek z kurczaka oraz marynowanie
Mięso z udek kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki mielonego pieprzu oraz czosnek granulowany, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę.Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zamarynowane mięso i obsmażamy ze wszystkich stron. Zmniejszamy ogień, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie duszenia mięsa podlewamy niewielką ilością wody. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego płynu spod duszonego mięsa, mieszamy i śmietanę wlewamy na patelnię. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i wkładamy gnocchi, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody. Gotujemy na małym ogniu ok. 7 minut, następnie wkładamy szpinak oraz groszek, mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut.
Uwagi do przygotowania:
Gotowe gnocchi możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. W naszym przepisie wykorzystaliśmy tradycyjne, ale zachęcamy do wypróbowania innych, na przykład smakowych lub takich nadziewanych.