Sezon grillowy to nie tylko kiełbasa i karkówka, warto sięgnąć też po coś co będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe. My polecamy Wam przepis na przepyszne drobiowe szaszłyki z grilla z dodatkiem sezonowych warzyw, które z pewnością posmakują całej rodzinie.
Rodzaj potrawy: przepis bezglutenowy, niski IG, bez laktozy
Czas przygotowania: 40 minut + czas marynowania
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
500-600 g mięsa z piersi z kurczaka POLECAMY SERDECZNIE: Kurczaka pastwiskowego 4kg
1-2 małe cukinie
1-2 papryki czerwona (mogą być też w różnych kolorach)
2-3 małe cebule, może być też czerwona cebula
Składniki na marynatę do szaszłyków:
2-3 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki (mielona)
sól, olej lub oliwa do posmarowania
Szaszłyki z kurczakiem – przygotowanie krok po kroku
Marynowanie mięsa:
Zaczynamy od przygotowania marynaty: wszystkie składniki marynaty mieszamy w sporej misce. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę ok. 3 cm, następnie przekładamy do miski z marynatą. Mieszamy, tak aby kawałki mięsa dokładnie pokryły się marynatą. Miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, można na całą noc.
Przygotowanie warzyw:
Papryki i cukinie płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki wielkością podobne do pokrojonego mięsa. Cebule obieramy, kroimy na ćwiartki, każdą ćwiartkę rozdzielamy na dwie części. Wszystkie warzywa przekładamy do drugiej miski, oprószamy solą i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie kawałki mięsa oraz warzyw, aż do wyczerpania składników. Szaszłyki smarujemy olejem lub oliwą (najlepiej za pomocą pędzelka) i układamy na rozgrzanym grillu. Ważne jest obracanie szaszłyków podczas pieczenia, tak aby upiekły się ze wszystkich stron do ładnego zarumienienia.
Uwagi do przygotowania:
Dłuższe marynowanie mięsa pozwoli skrócić czas pieczenia, a ma to wpływ na kruchość i delikatność mięsa kurczaka. Najlepiej sprawdzają się piersi z kurczaka, które są chude, łatwe do krojenia i szybko się grillują. Można również użyć mięsa z udek, które jest bardziej soczyste i aromatyczne, ale wymaga nieco dłuższego czasu grillowania.
Poza mięsem możemy też zamarynować pozostałe składniki do szaszłyków, czyli warzywa. Może to być ta sama marynata, a możemy też warzywa zamarynować w samej oliwie z dodatkiem soli.
Idealne szaszłyki z kurczaka możecie też przygotować w piekarniku, w air fryerze lub na patelni grillowej.
W naszym przepisie wykorzystaliśmy grube patyczki, które są bardzo wygodne, bo ułatwiają obracanie pieczonych szaszłyków, ale też nie zwęglają się tak łatwo jak tradycyjne cienkie patyczki. Jeśli korzystacie z tradycyjnych cienkich patyczków, warto je wcześniej namoczyć w wodzie dzięki temu nie będą się przypalały.
Gotowe szaszłyki przekładamy na półmisek i podajemy z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub ulubionym pieczywem. Świetnie będzie pasował do nich domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego.