Witajcie w magicznym świecie kulinarnych przygód, gdzie dzisiaj przeniesiemy się w tajemnicze zakamarki kuchni, by odkryć sekrety przygotowywania wyjątkowej galaretki z kurczaka pastwiskowego. Krok po kroku opowiemy o procesie, który wiedzie od aromatycznego rosołku aż po chłodzenie w lodówce, tworząc prawdziwe arcydzieło kulinarnego majsterkowania.
Rodzaj potrawy: przepis bezglutenowy, niski IG, bez laktozy
Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia
Ilość porcji: 5-6
Składniki:
1 l rosołu z naszego kurczaka
2 czubate łyżki żelatyny
1-2 ząbki czosnku, opcjonalnie
pieprz, sól
300-400 g ugotowanego mięsa kurczaka (np z gotowania rosołu)
1 ugotowana marchewka
groszek konserwowy
1-2 ugotowane na twardo jajka, opcjonalnie
kilka gałązek natki pietruszki, do dekoracji
Do podania:
ulubione pieczywo
musztarda, ocet, cytryna, ćwikła
Galaretka z kurczaka pastwiskowego. Krok po kroku
Rosół zagotowujemy, zestawiamy z palnika, dodajemy żelatynę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, studzimy.
Mięso dzielimy na małe kawałki, marchewkę kroimy w plasterki lub większe słupki. Groszek odsączamy na sitku, a jajka kroimy w plasterki. W kokilkach lub miseczkach rozkładamy mięso, marchewkę, groszek oraz jajka. Wlewamy rosół, odstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Galaretka kurczaka – jak serwować
Galaretka z naszego kurczaka to świetna propozycja na lekką i zdrową przystawkę. Możemy ją podać na imprezę, spotkanie rodzinne, ale też na rodzinną kolację. Jeśli będziemy mieć problem z wyjęciem galaretki z foremki, wystarczy ją wcześniej wstawić na chwilę do ciepłej wody.
Gotową galaretkę dekorujemy gałązkami natki pietruszki i podajemy z dobrym pieczywem oraz lekko kwaśnymi dodatkami. Świetnie się sprawdzi tutaj musztarda, ćwikła, ocet lub sok z cytryny.