Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Nasza hodowla
![](https://kurczakpastwiskowy.pl/wp-content/uploads/2023/06/jeczmien.png)
- Sami odchowujemy kurczaki – z rana odbieramy pisklęta, które wykluły się kilka godzin wcześniej.
- W jednej odchowalni znajduje się nie więcej niż 300szt. kurcząt.
- 2 razy dziennie mają myte poidła i dwa razy dziennie są karmione
- Po 3 tygodniach, gdy wykształci się mechanizm termoregulacji, przenosimy je na łąkę, do kurników mobilnych.
- Łąki są certyfikowane pod względem ekologii. W 2019 roku gdy zakupiliśmy ten grunt, był on gruntem ornym. Od razu posialiśmy na nim mieszanki traw, lucerny i ziół (bioróżnorodność jest istotna). Z łąk tych zbieraliśmy trawę i siano, które służyły naszym krowom. Od momentu zakupu gruntów, nie były one niczym pryskane, nawożone były tylko obornikiem od naszych krów.
- Idea mobilnych kurników jest bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych i coraz bardziej na Zachodzie Europy, w Polsce zaczynają się również pojawiać. egenO co chodzi z tymi kurnikami:
- Każdy kurnik jest domem dla nie więcej niż 80 ptaków. Udowodniono naukowo, że ptaki w stadach powyżej 90 sztuk są mniej zdrowe, nie wykazują swojego naturalnego behawioryzmu ………..
- Każdego dnia jak tylko rosa zniknie z trawy każdy kurnik jest ręcznie przemieszczany (jest to istotne, że przesuwamy je ręcznie a nie przy pomocy ciągnika czy innych sprzętów, bo kurczaki się wtedy nie stresują). A minimalizowanie stresu ptaków jest dla nas bardzo istotne, bo to się odbija na ich zdrowiu i na jakości mięsa, który finalnie uzyskamy.
- Dlaczego codzienne zapewnienie nowej przestrzeni do pobierania świeżej trawy i ziół jest tak istotne:
a) Trawa to źródło beta karotenu, chlorofilu………………………………… przekłada się to również na jakość mięsa
b) Kurczaki przez cały dzień zgryzają trawę, grzebią w ziemi w ten sposób, naturalnie ją napowietrzając. Oczywiście mają dostęp do świeżej wody (mamy własną studnię z czystą, zimną wodą) i paszy ze zbóż które nie były modyfikowane genetycznie.
c) Ptaki pozostawiają odchody, które bezpośrednio trafiają do gleby w ten sposób ją nawożą i to bez żadnych strat i dodatkowych kosztów. Pierwszym naszym celem jest dostarczenie naszym Klientom funkcjonalnej żywności a drugi (niejako uboczny) ale bardzo ważny to regeneratywne podejście do ziemi. Pomimo, że prawnie jesteśmy właścicielami tych gruntów to uważamy, że zostało nam to niejako użyczone na czas naszego życia i chcemy aby Ci którzy przyjdą po nas mogli/mieli…………………..
d) Chcielibyśmy aby decyzja o wyborze naszych kurczaków nie była tylko kwestią ich smaku ale również decyzją o zdrowiu, planecie i przyszłości nas wszystkich.
e) Wierzymy, że ludzie przebudzili się i są gotowi na prawdziwą transformację żywieniową, która dotarła już do Polski.
f) Następnego dnia kurczaki nie mają już kontaktu z odchodami, które wydaliły dzień wcześniej, a to jest główne źródło chorób…………. w hodowlach konwencjonalnych
4. Kurczaki pozostaną na pastwisku do końca swojego życia ciesząc się świeżym powietrzem i słońcem. Ostatni dzień życia kurczaka – ubój na terenie gospodarstwa. Bezpośrednio z pastwiska będą przenoszone do naszej własne ubojni na terenie gospodarstwa. Poniżej kilka zalet posiadania własnej ubojni
a) Przede wszystkim brak konieczności przemieszczania ptaków na duże odległości ( w konwencji często są to setki kilometrów) bez wody i jedzenia (zależ mi bardzo na podkreślaniu naszej dbałości o komfort naszych ptaków)
b) Przemieszczanie na duże odległości wywołuje stres u zwierząt …………co w konsekwencji odbija się na jakości mięsa………….
c) Ręczny proces uboju to co innego niż przemysłowa ubojnia
- U nas ubijany kurczak nie widzi całego procesu
- Wytrzewiany jest ręcznie, nie dochodzi do kontaminacji z kałem
- Nie stosujemy wybielaczy do czyszczenia mięsa
- Ekstremalnie krótki czas od momentu zabrania kurczaka z pastwiska do dostarczenia go do Klienta. W środę do południa ubój , obróbka i chłodzenie, w czwartek wysyłka kurierem DPD FOOD z zachowaniem łańcucha chłodniczego, w piątek na stole u Klienta
- Powinniśmy opisać walory miejsca w którym to wszystko robimy:
- Miejscowość Nowolesie, kolonia Zimnodół, gmina Strzelin
- 42ha łąk na wzgórzu w bezpośrednim otoczeniu lasów.
iii. Cisza spokój, piękne widoki
- Brak sąsiadów stosujących konwencjonalne praktyki rolne – opryski na innych polach do nas nie docierają.
Co nas wyróżnia od wszystkich innych – nasze kurczaki poza mieszankami traw, ziół i zbóż codziennie jedzą młody 7 dniowy jęczmień. O zaletach stosowania młodego jęczmienia w dietach dla ludzi, napisano już tysiące opracowań i artykułów. (tutaj link do poniższego tekstu). Skoro tak fantastycznie działa na ludzki organizm to podobnie będzie działał na ptaki. I o ile mięso w ten sposób hodowanych ptaków będzie bardziej odżywcze dla ludzi.
- Młody jęczmień to źródło witamin i składników mineralnych. Stanowi bogactwo witamin z grupy B, antyoksydantów (witamina C i E, beta-karoten), żelaza, wapnia, magnezu, cynku. Zawiera naturalne hormony i chlorofil oraz niezbędne aminokwasy, których nasze organizmy nie są w stanie same wyprodukować.
- Wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, co zapewnia mu działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, a nawet przeciwnowotworowe. Zawiera błonnik, który odpowiada za procesy trawienne, oczyszcza przewód pokarmowy i zmniejsza uczucie łaknienia. Antyoksydanty (glikozylisowiteksyna) pomagają zapobiegać starzeniu się organizmu i przeciwdziałają procesom chorobotwórczym. Cholina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i budowy wszystkich komórek naszego ciała. Stanowi podstawowy budulec lecytyny, odpowiadającej za właściwą pracę układu nerwowego.
Polecany jest
- osobom będącym na diecie odchudzającej;
- diabetykom;
- osobom z anemią, osłabionym, zmęczonym;
- osobom z podwyższonym cholesterolem;
- osobom z chorobami układu krążenia, w tym ze schorzeniami sercowymi.
Młody jęczmień – działanie:
pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń;
łagodzi bóle żołądka, bóle stawów, zmniejsza stany zapalne;
sprzyja odkwaszeniu organizmu, przywracając równowagę kwasowo-zasadową;
przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie;
obniża stężenie cholesterolu we krwi;
pobudza produkcję hemoglobiny, dzięki czemu krew jest lepiej dotleniona;
wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, a nawet zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego;
może być stosowany pomocniczo, jako środek w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności, nadwagi;
wzmacnia tkanki, w tym serce i naczynia krwionośne;
działa przeciwzapalnie i dezynfekująco;
o Jak hodowany jest nasz kurczak
o Pierwsza faza życia naszych kurcząt rozpoczyna się w wylęgarni, gdzie pisklęta żyją na głębokiej, czystej ściółce z trocin drzew liściastych. To ciepłe, wolne od przeciągów środowisko zapewnia im ochronę, której potrzebują, podczas gdy wyrastają im odporne na warunki atmosferyczne pióra.
o W wieku około 3 tygodni pisklęta są przenoszone do naszego mobilnego kurnika dla kurczaków, gdzie spędzają resztę dnia, ciesząc się chłodną trawą pod stopami i swobodą gonienia robaków i małych zwierząt, które znajdują na pastwisku. Codziennie są przenoszone na świeżą łąke, aby nigdy nie musiały żyć na własnym oborniku. Różnica w smaku kurczaka hodowanego na czystym, świeżym powietrzu jest niewiarygodna!
Nie obcinamy dziobów aby zmniejszyć kanibalizm, jak to się robi na dużych fermach przemysłowych. U nas kanibalizm nie występuje. Dzioby są im potrzebne do tego żeby łapać insekty, żeby zjadać źdźbła trawy i dziubać w ziemi
- Wychowane na pastwisku i codziennie przestawiane, te kurczaki prowadzą szczęśliwe życie! Nasze kurczaki z wolnego wybiegu są hodowane na mnóstwie robaków, świeżym powietrzu i wodzie oraz bogatej w witaminy paszy uzupełnionej zbilansowaną mieszanką zbóż i minerałów, dzięki czemu kurczak jest bogaty w składniki odżywcze i aromatyczny.
o Co jedzą nasze kurczaki?
o Ponieważ nie są przeżuwaczami jak krowy i wymagają dodatkowego białka, aby być zdrowym, nasze ptaki otrzymują specjalną mieszankę zbożową wolną od GMO, antybiotyków, kokcydiostatyków, i wszystkiego innego co nie naturalne.
o Jak przetwarzane są kurczaki?
o Nasze kurczaki są przetwarzane na terenie naszego gospodarstwa. Proces jest bardzo prosty i krótki. Ptaki po opuszczeniu pastwiska w ciągu 1 godziny trafiają do chłodzenia. https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/produkcja-zwierzeca/mieso/14042-wplyw-stresu-na-jakosc-miesa-zwierzat Dzięki temu:
- Dobrostan zwierząt
- Nie spędzają wielu godzin w trasie do ubojni
- Nie cierpią z głodu i pragnienia
- Cały proces jest b.mało zmechanizowany
- Zalety takiego procesu dla Konsumenta
- Nie wytwarzają hormonu stresu – wpływ na organizm człowieka – stosujemy b.humanitarny sposób uboju. – można rozpisać się na ten temats
- Ekstremalnie świeże mięso
o Nie stosujemy kąpieli chlorowych – bo nie ma potrzeby – ostrożnie ręcznie patroszy się każdego ptaka, aby upewnić się, że żadne odchody nie zanieczyszczą tuszy. Ptaki są następnie pakowane i trafiają do chłodni
.
- Naszą misją jest:
o hodowla najzdrowszego i najbardziej odżywczego kurczaka na świecie.
o Stosowanie praktyk dobrostanowych –
![](https://kurczakpastwiskowy.pl/wp-content/uploads/2024/04/White-300x300.jpg)
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!
Więcej informacji o naszej Polityce ciasteczek