- +48 666 030 030
- pon-pt 10:00-18:00, sob 10:00-14:00
- sklep@kurczakpastwiskowy.pl
- Logowanie / Rejestracja
Nasza hodowla
- Sami odchowujemy kurczaki – z rana odbieramy pisklęta, które wykluły się kilka godzin wcześniej.
- W jednej odchowalni znajduje się nie więcej niż 300szt. kurcząt.
- 2 razy dziennie mają myte poidła i dwa razy dziennie są karmione
- Po 3 tygodniach, gdy wykształci się mechanizm termoregulacji, przenosimy je na łąkę, do kurników mobilnych.
- Łąki są certyfikowane pod względem ekologii. W 2019 roku gdy zakupiliśmy ten grunt, był on gruntem ornym. Od razu posialiśmy na nim mieszanki traw, lucerny i ziół (bioróżnorodność jest istotna). Z łąk tych zbieraliśmy trawę i siano, które służyły naszym krowom. Od momentu zakupu gruntów, nie były one niczym pryskane, nawożone były tylko obornikiem od naszych krów.
- Idea mobilnych kurników jest bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych i coraz bardziej na Zachodzie Europy, w Polsce zaczynają się również pojawiać. egenO co chodzi z tymi kurnikami:
- Każdy kurnik jest domem dla nie więcej niż 80 ptaków. Udowodniono naukowo, że ptaki w stadach powyżej 90 sztuk są mniej zdrowe, nie wykazują swojego naturalnego behawioryzmu ………..
- Każdego dnia jak tylko rosa zniknie z trawy każdy kurnik jest ręcznie przemieszczany (jest to istotne, że przesuwamy je ręcznie a nie przy pomocy ciągnika czy innych sprzętów, bo kurczaki się wtedy nie stresują). A minimalizowanie stresu ptaków jest dla nas bardzo istotne, bo to się odbija na ich zdrowiu i na jakości mięsa, który finalnie uzyskamy.
- Dlaczego codzienne zapewnienie nowej przestrzeni do pobierania świeżej trawy i ziół jest tak istotne:
a) Trawa to źródło beta karotenu, chlorofilu………………………………… przekłada się to również na jakość mięsa
b) Kurczaki przez cały dzień zgryzają trawę, grzebią w ziemi w ten sposób, naturalnie ją napowietrzając. Oczywiście mają dostęp do świeżej wody (mamy własną studnię z czystą, zimną wodą) i paszy ze zbóż które nie były modyfikowane genetycznie.
c) Ptaki pozostawiają odchody, które bezpośrednio trafiają do gleby w ten sposób ją nawożą i to bez żadnych strat i dodatkowych kosztów. Pierwszym naszym celem jest dostarczenie naszym Klientom funkcjonalnej żywności a drugi (niejako uboczny) ale bardzo ważny to regeneratywne podejście do ziemi. Pomimo, że prawnie jesteśmy właścicielami tych gruntów to uważamy, że zostało nam to niejako użyczone na czas naszego życia i chcemy aby Ci którzy przyjdą po nas mogli/mieli…………………..
d) Chcielibyśmy aby decyzja o wyborze naszych kurczaków nie była tylko kwestią ich smaku ale również decyzją o zdrowiu, planecie i przyszłości nas wszystkich.
e) Wierzymy, że ludzie przebudzili się i są gotowi na prawdziwą transformację żywieniową, która dotarła już do Polski.
f) Następnego dnia kurczaki nie mają już kontaktu z odchodami, które wydaliły dzień wcześniej, a to jest główne źródło chorób…………. w hodowlach konwencjonalnych
4. Kurczaki pozostaną na pastwisku do końca swojego życia ciesząc się świeżym powietrzem i słońcem. Ostatni dzień życia kurczaka – ubój na terenie gospodarstwa. Bezpośrednio z pastwiska będą przenoszone do naszej własne ubojni na terenie gospodarstwa. Poniżej kilka zalet posiadania własnej ubojni
a) Przede wszystkim brak konieczności przemieszczania ptaków na duże odległości ( w konwencji często są to setki kilometrów) bez wody i jedzenia (zależ mi bardzo na podkreślaniu naszej dbałości o komfort naszych ptaków)
b) Przemieszczanie na duże odległości wywołuje stres u zwierząt …………co w konsekwencji odbija się na jakości mięsa………….
c) Ręczny proces uboju to co innego niż przemysłowa ubojnia
- U nas ubijany kurczak nie widzi całego procesu
- Wytrzewiany jest ręcznie, nie dochodzi do kontaminacji z kałem
- Nie stosujemy wybielaczy do czyszczenia mięsa
- Ekstremalnie krótki czas od momentu zabrania kurczaka z pastwiska do dostarczenia go do Klienta. W środę do południa ubój , obróbka i chłodzenie, w czwartek wysyłka kurierem DPD FOOD z zachowaniem łańcucha chłodniczego, w piątek na stole u Klienta
- Powinniśmy opisać walory miejsca w którym to wszystko robimy:
- Miejscowość Nowolesie, kolonia Zimnodół, gmina Strzelin
- 42ha łąk na wzgórzu w bezpośrednim otoczeniu lasów.
iii. Cisza spokój, piękne widoki
- Brak sąsiadów stosujących konwencjonalne praktyki rolne – opryski na innych polach do nas nie docierają.
Co nas wyróżnia od wszystkich innych – nasze kurczaki poza mieszankami traw, ziół i zbóż codziennie jedzą młody 7 dniowy jęczmień. O zaletach stosowania młodego jęczmienia w dietach dla ludzi, napisano już tysiące opracowań i artykułów. (tutaj link do poniższego tekstu). Skoro tak fantastycznie działa na ludzki organizm to podobnie będzie działał na ptaki. I o ile mięso w ten sposób hodowanych ptaków będzie bardziej odżywcze dla ludzi.
- Młody jęczmień to źródło witamin i składników mineralnych. Stanowi bogactwo witamin z grupy B, antyoksydantów (witamina C i E, beta-karoten), żelaza, wapnia, magnezu, cynku. Zawiera naturalne hormony i chlorofil oraz niezbędne aminokwasy, których nasze organizmy nie są w stanie same wyprodukować.
- Wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, co zapewnia mu działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, a nawet przeciwnowotworowe. Zawiera błonnik, który odpowiada za procesy trawienne, oczyszcza przewód pokarmowy i zmniejsza uczucie łaknienia. Antyoksydanty (glikozylisowiteksyna) pomagają zapobiegać starzeniu się organizmu i przeciwdziałają procesom chorobotwórczym. Cholina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i budowy wszystkich komórek naszego ciała. Stanowi podstawowy budulec lecytyny, odpowiadającej za właściwą pracę układu nerwowego.
Polecany jest
- osobom będącym na diecie odchudzającej;
- diabetykom;
- osobom z anemią, osłabionym, zmęczonym;
- osobom z podwyższonym cholesterolem;
- osobom z chorobami układu krążenia, w tym ze schorzeniami sercowymi.
Młody jęczmień – działanie:
pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń;
łagodzi bóle żołądka, bóle stawów, zmniejsza stany zapalne;
sprzyja odkwaszeniu organizmu, przywracając równowagę kwasowo-zasadową;
przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie;
obniża stężenie cholesterolu we krwi;
pobudza produkcję hemoglobiny, dzięki czemu krew jest lepiej dotleniona;
wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, a nawet zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego;
może być stosowany pomocniczo, jako środek w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności, nadwagi;
wzmacnia tkanki, w tym serce i naczynia krwionośne;
działa przeciwzapalnie i dezynfekująco;
o Jak hodowany jest nasz kurczak
o Pierwsza faza życia naszych kurcząt rozpoczyna się w wylęgarni, gdzie pisklęta żyją na głębokiej, czystej ściółce z trocin drzew liściastych. To ciepłe, wolne od przeciągów środowisko zapewnia im ochronę, której potrzebują, podczas gdy wyrastają im odporne na warunki atmosferyczne pióra.
o W wieku około 3 tygodni pisklęta są przenoszone do naszego mobilnego kurnika dla kurczaków, gdzie spędzają resztę dnia, ciesząc się chłodną trawą pod stopami i swobodą gonienia robaków i małych zwierząt, które znajdują na pastwisku. Codziennie są przenoszone na świeżą łąke, aby nigdy nie musiały żyć na własnym oborniku. Różnica w smaku kurczaka hodowanego na czystym, świeżym powietrzu jest niewiarygodna!
Nie obcinamy dziobów aby zmniejszyć kanibalizm, jak to się robi na dużych fermach przemysłowych. U nas kanibalizm nie występuje. Dzioby są im potrzebne do tego żeby łapać insekty, żeby zjadać źdźbła trawy i dziubać w ziemi
- Wychowane na pastwisku i codziennie przestawiane, te kurczaki prowadzą szczęśliwe życie! Nasze kurczaki z wolnego wybiegu są hodowane na mnóstwie robaków, świeżym powietrzu i wodzie oraz bogatej w witaminy paszy uzupełnionej zbilansowaną mieszanką zbóż i minerałów, dzięki czemu kurczak jest bogaty w składniki odżywcze i aromatyczny.
o Co jedzą nasze kurczaki?
o Ponieważ nie są przeżuwaczami jak krowy i wymagają dodatkowego białka, aby być zdrowym, nasze ptaki otrzymują specjalną mieszankę zbożową wolną od GMO, antybiotyków, kokcydiostatyków, i wszystkiego innego co nie naturalne.
o Jak przetwarzane są kurczaki?
o Nasze kurczaki są przetwarzane na terenie naszego gospodarstwa. Proces jest bardzo prosty i krótki. Ptaki po opuszczeniu pastwiska w ciągu 1 godziny trafiają do chłodzenia. https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/produkcja-zwierzeca/mieso/14042-wplyw-stresu-na-jakosc-miesa-zwierzat Dzięki temu:
- Dobrostan zwierząt
- Nie spędzają wielu godzin w trasie do ubojni
- Nie cierpią z głodu i pragnienia
- Cały proces jest b.mało zmechanizowany
- Zalety takiego procesu dla Konsumenta
- Nie wytwarzają hormonu stresu – wpływ na organizm człowieka – stosujemy b.humanitarny sposób uboju. – można rozpisać się na ten temats
- Ekstremalnie świeże mięso
o Nie stosujemy kąpieli chlorowych – bo nie ma potrzeby – ostrożnie ręcznie patroszy się każdego ptaka, aby upewnić się, że żadne odchody nie zanieczyszczą tuszy. Ptaki są następnie pakowane i trafiają do chłodni
.
- Naszą misją jest:
o hodowla najzdrowszego i najbardziej odżywczego kurczaka na świecie.
o Stosowanie praktyk dobrostanowych –