Marzysz o smakowitej potrawce z kurczaka, ale jednocześnie zależy Ci aby danie było sycące i lekkostrawne? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Nasz przepis na potrawkę z kurczaka to połączenie lekkości, aromatu i szybkości przyrządzenia.
Rodzaj potrawy: przepis bezglutenowy, bez laktozy, niski IG
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
300–400 g piersi z kurczaka POLECAMY SERDECZNIE: Kurczaka pastwiskowego 4kg
1 cebula
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
¾ szklanki zielonego groszku
4 łyżki oleju
1,5-2 szklanki bulionu lub wywaru
sól, świeżo zmielony pieprz
mielona słodka papryka
mielona wędzona papryka
świeże zioła, opcjonalnie
Potrawka z kurczaka z warzywami – szybki, zdrowy i pełen smaku przepis
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pozostałe warzywa (poza groszkiem) obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobne słupki.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy mięso, oprószamy solą i obsmażamy go ze wszystkich stron. Kurczaka zdejmujemy z patelni za pomocą łyżki durszlakowej, przekładamy do miski.
Na patelnię dolewamy pozostały olej, wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę, oprószamy solą i szklimy, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz selera i smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając. Zmniejszamy ogień, wlewamy pół szklanki bulionu i dusimy, mieszamy co jakiś czas. Podlewamy małą ilością do wykorzystania całego bulionu. Jeśli warzywa nadal są twarde, dusimy dalej podlewając co jakiś czas wodą.
Pod koniec dodajemy kurczaka oraz groszek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz obiema paprykami i dusimy ok. 5 minut pod przykryciem. Do potrawki pod koniec gotowania można dodać posiekane świeże zioła, np. tymianek, koperek, natkę pietruszki lub oregano.
Potrawka z kurczaka - z czym podać?
Potrawka z kurczaka to pyszne danie, które możemy serwować na wiele różnych sposobów. Można ją podać na obiad, jako drugie danie np. z ryżem, kaszą, pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz, z ulubioną surówką. Danie to świetnie się też sprawdzi jako pożywna kolacja, w tym przypadku możemy potrawkę zaserwować z ulubionym pieczywem lub grzankami.
Potrawkę z kurczaka możemy wykorzystać jako nadzienie do tortilli lub naleśników. Placki wystarczy zawinąć, ewentualnie posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku. W ten sposób szybkim sposobem zrobimy bardzo smaczne, całkowicie nowe danie.