Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym

makaron z brokułem i kurczakiem

Rodzaj potrawy: bezglutenu, niski IG
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4-5

Składniki:
400-500 g piersi z kurczaka
½ brokuła
400 g śmietany 18%
½ szklanki bulionu lub wody
4 łyżki tartego parmezanu
sól
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
Składniki do podania:
tarty parmezan
ulubiony makaron

Przygotowanie piersi z kurczaka oraz brokuła

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub niewielkie paski. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojone mięso kurczaka, oprószamy solą i smażymy ze wszystkich stron, co jakiś czas mieszając. Dokładamy różyczki brokuła i smażymy kilka minut na niewielkim ogniu.
Śmietanę mieszamy z ciepłym bulionem lub ciepłą wodą oraz parmezanem, wlewamy na patelnię i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, gotujemy kilka minut.
Makaron gotujemy według zaleceń producenta, podajemy z sosem, a przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.

brokuł
makaron z brokulem

Propozycja podania:
Jeśli jesteś na diecie, tradycyjny makaron możesz zastąpić makaronem pełnoziarnistym lub makaronem proteinowym (z zielonego groszku, soczewicy lub ciecierzycy). Nasz sos nie jest zagęszczony mąką pszenną więc mogą sobie na niego pozwolić także osoby wystrzegające się glutenu.

Przeczytaj również: